Skavtske obljube 2009 – Kočevski rog

Pretežni del fužinskih skavtov je krenil že v soboto, 9. maja 2009, peš iz Podturna pri Dolenjskih Toplicah na vrh Kočevskega roga, do nekdanjih žag, kjer se ureja skavtska hiša. Tokrat niso šli pomagati pri obnovi, ampak so se tja napotili, da pričakajo še ostale, ki so bili v soboto zadržani, da bodo imeli v nedeljo, 10. maja 2009, slovesne skavtske obljube.

Ko je bila premagana sorazmerno dolga pot so noge pozabile na utrujenost, saj je bilo na cilju veliko priložnosti za veselje in koristno delo. V nedeljo je bila ob 14.30 napovedana sveta maša in med njo skavtske obljube. Tokrat je vodstvo načrt nekoliko spremenilo. Običajno starši pridejo za mašo in obljube, ter prinesejo obilico hrane, ki jo po sveti maši vsi navzoči skrbno »uskladiščijo« v svoje želodce. Tokrat pa so starše povabili naj pridejo že ob 11.30 in skupaj s skavti pečejo v žerjavici kruh, pečejo izpod peke krompir ter skuhajo v bakrenih kotlih enolončnico. Ob 14h je bilo kosilo na »mizi«. Priznati jim je treba kulinarične sposobnosti. Dobro jim je uspelo. Krompir je šel kot za med, kruh tudi, le enolončnica, ki jo je bilo štiri kotliče, je nekaj ostalo.

_

V čudoviti naravni katedrali, okrašeni z ikebanami, ki jih ni sposoben narediti noben cvetličar, (saj so bujno cvetela drevesa hrušk in jabolk), na lepi živi zeleni preprogi trave so skavti pripravili oltar. Pod nebo sta zadoneli pesem in molitev. Pri pridigi smo ob ponazoritvi razmišljali kakšne sadove naj obrodimo, saj nam je pri evangeliju Jezus spregovoril o trti in mladikah in o sadovih, ki jih od nas pričakuje. Pridigi so sledile slovesne skavtske obljube. Seveda k temu spada tudi skavtska himna.

_

Na koncu se je »uradno« poslovil dosedanji stegovodja Tomaž Kogovšek. Hvala mu za dveletno vodenje stega Ljubljana 5 na Fužinah. Ostali bodo lepi spomini na prijetno doživetje, druženje, na obljube in vse naučeno.