Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

Pridruži se nam tudi ti. Skupaj nam bo uspelo.

Spomladi 2010 bomo v Sloveniji organizirali največjo prostovoljno čistilno akcijo do sedaj. Očistili bomo več kot 10.000 popisanih divjih odlagališč in z njih odstranili prek 20.000 ton odpadkov, ki so nevarni za okolje in ogrožajo podtalnico, ki je za Slovenijo najpomembnejši vir pitne vode.

Vključiti nameravamo vse prebivalce Slovenije, ne glede na starost, izobrazbo, etnično, versko ali politično pripadnost. Z doslej verjetno največjo ekipo prostovoljcev, strokovnjakov, članov nevladnih organizacij, podjetij, prostovoljnih društev, tabornikov, skavtov, vojske in drugih akterjev slovenske družbe bomo v enem dnevu počistili odpadke, ki so odvrženi v gozdovih, na hribovskih poteh, obrežjih rek in morja, ob poteh in cestah v urbanem okolju in tudi v naseljih in vaseh.

Povod za odločitev o organizaciji vseslovenske čistilne akcije je estonska akcija Let’s Do It 2008, v kateri je skupina 50.0000 prostovoljcev maja 2008 v Estoniji v enem dnevu iz narave odstranila 10.000 ton odpadkov, in to v pičlih petih urah. Z običajnimi čistilnimi postopki bi država za tako količino odpadkov potrebovala tri leta in porabila 22 milijonov evrov.

[pro-player width=’350′ height=’250′ type=’video’]http://www.youtube.com/watch?v=ZcDntGLS4ig[/pro-player]

Tudi akcija Očistimo Slovenijo v enem dnevu! temelji na prostovoljnem sodelovanju in delu. Na uvodnem sestanku, 2. 9. 2009, se nas je v Ljubljani zbralo 16, tri tedne kasneje je podporo in pripravljenost za sodelovanje izkazalo že več kot 350 posameznikov, vsak dan pa se prijavljajo novi prostovoljci.

K sodelovanju bomo povabili vse slovenske šole, vrtce, fakultete, zavode, okoljske organizacije, vladne in nevladne inštitucije.

Pričakujemo, da se nam bo pri čiščenju na sobotni pomladanski dan, 17. aprila prihodnje leto pridružilo več kot 200.000 prostovoljcev.

Z akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu! želimo zmanjšati količino odpadkov v naravi, očistiti ulice, sprehajalne poti, mestna središča ter dvigniti osveščenost prebivalcev Slovenije o problematiki odpadkov.

Marsikdo od nas v tej akciji vidi tudi simbolni pomen: da zmoremo stopiti skupaj, da znamo ceniti in negovati prave vrednote ter da le skupaj lahko dosežemo, da ostane Slovenija tudi v prihodnje varen, topel ter čist dom za vsakega od nas.

Ekologi brez meja

Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=194994770941
YouTube: http://www.youtube.com/user/ocistimo

2 misli o “Očistimo Slovenijo v enem dnevu!

 • Rok Ruzic
  30. 12. 2009 pri 21.40
  Permalink

  evo, popravljeno

 • Avatar
  30. 12. 2009 pri 20.12
  Permalink

  ružič, linki ne delajo!

Komentarji so onemogočeni.