Tabor čete 2010 – Šmihel pri Žužemberku

Srečna in zdrava se je četa Mulci na zeleni ulci vrnila z letošnjega tabora, ki je potekal od 6. do 16. julija 2010 v Šmihelu pri Žužemberku. Tabor nam bo ostal v spominu po vročini, odbojki, kajakih, dvodnevni igri, hajkih, savni, spoznavanju indijanskega življenja in Friderika Barage in še marsičem.

Kratek povzetek letošnjega tabora bi se glasil nekako takole.

Prvi dan je minil v znamenju postavljanja tabornih objektov in popoldanskega naliva, ki ga je večina čete izkoristila za spanje. Nekateri pa so kljub temu iskali drevo primerno za jambor in zbijali skupaj jedilnico ter kuhinjo. Konec drugega dne je bila postavljena skoraj vsa infrastruktura. Jamboreeji in konjušnica so stali, WC je čakal na prve goste, Manca in Debora sta kraljevali v novi kuhinji in jedilnici, zastave so visele na kar treh jamborih, mreža za odbojko je bila napeta. Tabor je dobil svojo pravo podobo.

Tretji dan smo se že prelevili v Indijance. Dopoldan smo si izdelali usnjene mošnjičke, zapestnice, se pobarvali z bojnimi barvami. Nekateri so si pa naredili pravo ledr jakno 🙂 Za kosilo je bila priljubljena hrana ameriških indijancev, ribe. Vsi vodi so si, kakor so vedeli in znali, odlično pripravili svoje postrvi. Mljask. Popoldan sta sledili dve delavnici. Stezosledstvo, kjer smo z gipsom odtisnili svoje sledi. Žal nam je zmanjkalo gipsa ravno takrat, ko smo se ga naučili pravilno zmešat. Kaj čmo, bomo pa odtisnili svoje roke jeseni :). Druga delavnica pa je bila spoznavanje razih rožic. Še posebno zato, ker nas je čakala prava indijanska savna. Tako je popoldne (in skoraj vsak naslednji dan) minilo v znamenju savnanja.

Četrti in peti dan je pleme Fužincev bežalo pred bledoličniki in se skušalo z njimi sporazumeti.
Dvodneva igra se je pričela z budnico ob 5ih zjutraj ob napadu belcev. Pleme se je moralo kar najhitreje spakirati in odhiteti do najbližjega zatočišča, kjer jim je izvidnica že pripravila bivak in hrano. Ker je eno pleme preveliko in lahka tarča za belce se je moralo razdeliti v dve plemeni, ki sta bivali vsaka na svojem ozemlju. Ampak kaj, ko se staro zavezništvo hitro pozabi, ko pride v ospredje lov na bizone. Beli človek je črede že tako zdesetkal, da je sito in preskrbljeno lahko samo eno pleme. Lov na bizone (hrano) se je začel, ko je bilo Sonce že izven svojega najvišjega položaja na nebu. Kdor je bil hitrejši, spretnejši, pogumnejši in imel bolj odprte oči ta je našel več bizonov.

Ker so belci postali siti nenehnega vojskovanja so postavili ultimat. Tisti, ki bo prvi sestavil slovar in šifrant za indijanski jezik bo ostal na svojem ozemlju. Naloga pa ni bila lahka. Ker je jezikoslovje precej miselna igra je tako potekala tudi borba za šifrant, ki je bil skrit na točno določenem mestu. Šifrant je samo en. Kdor bo prvi rešil uganko, ki pove delno lokacijo, skušal rešiti uganko napisano v indijanskem jeziku, ki pove bolj podrobno lokacijo, se ne bo rabil seliti. Za vsak znak, ki bi povedel do rešitve druge uganke sta plemeni tekmovali v spominu in oslu. Zmagalo je pleme Apačev. Sarsi, drugo pleme, so se morali žal izseliti iz rezervata. Ponoči so Sarsi napadali Apaški tabor v upanju, da bojo prepisali šifrant in si tako zagotovili življenje, kar jim je tudi uspelo. Zjutraj sta plemeni zakopali bojno sekiro, pokadili pipo miru in se duhovno in telesno očistili v savni.

Naslednji dan so nas obiskali starši. Imeli smo sveto mašo, ki jo je daroval bivši fužinski župnik, g. Grden. Najedli smo se do sitega, nekaj časa poležavali v prijetni senci in prebavljali. Nato so si starši z zanimanjem ogledali savno in jo najpogumnejši tudi preizkusili.

Ponedeljek in petek sta bila namenjena vodovim potepom in poizvedovanjem. Pot so zaključili v Zagradcu, kjer smo pojedli odličen pasulj (mmmm) in potrpežljivo čakali na kajake. Ob 15.30 smo se končno začeli oblačiti v neopren, natikati čelade in jopiče in pod budnimi očesi vodičev opravili začeten trening pred spustom do Šmihela.

6 km pot, polno brzic in slapov smo premagali  v dobri uri in pol in se nasmejani izkrcali tik ob tabornem prostoru.

Naslednji dnevi so minili v nenormalni vročini, poležavanju do večera, dnevu brez vodstva, kuharskem tekmovanju (svaka vam čast) in nenazadnje tudi pospravljanju in pripravi na odhod domov 🙁

Zapustili so nas tudi najvidnejši člani čete. Neža, Aljaž, Janez aka Jože, Renko. Slava vam. (ps. majhna darilca dobite;))

Obiskali so nas kradljivci. Zakonca Kranjec iz LJ1 sta nam pobrala vse zastave in odkupnina je bila zelo…maratonska? 😉
Noči so nam popestrili tudi Domen K. in Gašper G., NM1 in LJ4.

Fantje pa smo obiskali Brezovico 1, ki je taborila v Jelšah pri Mirni Peči. Prevožena skoraj cela Dolenjska preden smo našli taborni prostor 🙂 Kakorkoli že, ukradene vodove zastavice in podarjena glavna zastava in malo smole pri zadnjem napadu, ko smo napadli vodstvena šotora, ki logično nimata zastavic.

Lahko bi pisal še in še. O odkupninah za krajo cigančka, brskanju po telefonu, krajah zastav, odbojki, WCju in trač dnevniku. Žal za to tukaj ni prostora. Kdor si želi od blizu izkusiti vse te dogodivščine je vabljen naslednjo leto, da se nam pridruži.

Skavti stega Ljubljana 5 izrekamo iskreno sožalje Blažkini družini in vsem njenim prijateljem.
Naj nas ta tragedija združi v veri na kasnejše snidenje.

Howgh, govoril sem!

Posneti videi so na voljo tukaj: http://vimeo.com/user3696273

Preostanek slik še pride…stay tuned!

8 misli o “Tabor čete 2010 – Šmihel pri Žužemberku

 • Rok Ružič
  11. 6. 2012 pri 23.19
  Permalink

  evo, zbrisan 🙂

 • Avatar
  11. 6. 2012 pri 21.38
  Permalink

  Upravitelj stranice, dej kensli te jadne komentarje 🙂

 • Avatar
  31. 7. 2010 pri 20.41
  Permalink

  ful dobr ste se mel na eni sliki ste clo kadil,
  fantje mal se upogumte pa kšni punci kej lepega povejte ker so luštne punce 🙂

 • Avatar
  23. 7. 2010 pri 17.00
  Permalink

  zakon!!! pogresam vas vse! 🙂
  pozdrav vsem iz mojega konca.. 😉

 • Avatar
  19. 7. 2010 pri 22.04
  Permalink

  Ja vidim da ste se imeli fino. Kr tako naprej. lp

 • Rok Ruzic
  18. 7. 2010 pri 23.57
  Permalink

  hehe 🙂

  Aja, zakaj ni nasmehov na skupinski slikci? Ker je slika tik pred odkupnino haha

 • Mejach
  18. 7. 2010 pri 23.05
  Permalink

  na sliki št. 36 jst ne vidm nč… vse je ena tema 😀

Komentarji so onemogočeni.