“Ne držati na vatri!” izlet

Ekola, čudež. Danes smo se vrnili in kar takoj slike in zgodbica na netu 🙂

Za uvod ena pomladna pesmica. Žal Sonce ni blo neki jako 🙂

Da ne boste Pepel in kri poznali samo po Dan ljubezni 😛

[pro-player width=’530′ height=’253′ type=’video’]http://www.youtube.com/watch?v=w5VRejLI3rs&NR=1[/pro-player]

 

Kaj? Dvodnevc fužinske čete v jamo Mačkovica in bivakiranje v neposredni bližini

Kdaj? 16. in 17. april 2011

Kdo? Andrej, Blaž, Domen, Martin, Lara, Kristina, Špela, Vanesa, Rok, klan Domžale 1

Kako? Ludilo

Včeraj smo se zgodaj popoldne napokali na vlak in se odpeljali z nadzvočno hitrostjo slovenskih vlakov do Planine. Dobrih 20 min peš marša in že smo bili pred vhodom v jamo. Klan Domžale 1 nas je že čakal, hitro v druge hlače in anorake, čelade in lučke na glavo in gremo.

Kaj pravi intronet o jami?

Jama Mačkovica je dolga 1.280 m in globoka 51 m. Vhod v jamo je v spodmolu v severnem robu 8 m globoke vrtače, na pobočju nad Planinskim poljem, vzhodno od Laz. Od tod se proti severovzhodu blago spušča skalnat vhodni rov, ki se kmalu izravna in razširi v Malo dvorano. Iz te dvorane se dviguje proti severu kratek rov, ki pripelje do prehoda v 150 m dolgo, 16 – 48 m široko in 6 – 18 m visoko Veliko dvorano, ki ima prostornino 30.000 kub. metrov. Dno dvorane se spušča proti severu, kjer preide v severozahodni rov, ki se konča s pasažo, za katero je Blatni rov. Ta se pri normalnih vodnih razmerah konča s sifonom, ob visoki vodi pa je poplavljen.
Jama Mačkovica je znana po podzemnem živalstvu, predvsem kot najdišče slepega jamskega hrošča drobnovratnika (Leptodirus hohenwartii).

Začetek je postregel z Vanesino bojaznijo, da si ne bi zlomila nohta. Bohnedej, ker ma kmalu valeto in ulivanje stane preveč denarja! Carica 😛 😀 Čakalo nas je plezanje, skoraj plazenje in iskanje prehoda do Velike dvorane. Ko se je prehod končno našel (v stropu rova :)) smo en, dva, tri, štiri, pet prilezli čez kaminčenk in prišli do dvorane. Nadaljevanje je bilo nekako takšno: vau, noro, zakon, carsko. In še obvezeni škljoc, škljoc za skupinsko fotko in za v družinski oz. skavtski album.

Ker normalen človek že pomalem začne pogrešat svež zrak smo se na hitro pobrali proti vhodu/izhodu. Pred tem smo si še v ponvicah v prvi dvorani oprali roke. Slike povejo dost o tem, kako svinjski smo prišli ven 🙂

3 urno bluzenje po jami terja svoj davek, na koncu smo delovali samo še na hlape. Poslovili smo se od domžalskega klana (tnx za družbo) in šli do našega placa za bivak. Fantje bivak, punce ogenj in večerjo.

Večerja? Makaroni s tuno. Klasika.

Ja, klasika, če klasiki ne bi imeli samo menažk na katerih piše “NE DRŽATI NA VATRI!” oz. jih sploh ne imeli. Takle mamo, smo pa jedl pašteto, kruh pa tuno. Aja, pa še kot prave fužinske skavtinje (rutka rešuje) so punce začarale gospo v vasi in debelega mačka.

Moka + sol = twist.

Večer ob ognju, za ene bolj zanimiv za nekatere malo manj (slednja sva pomoje vsaj midva z Andrejem). Nal ali Uroš? Ta ali ta? To ali ono? Vanesa = trač queen.

Punce so se pod pretvezo, da se morajo učit ob 21.30 pobegnile domov (prpa pa to). Ostanek čete (v bistvu za en soliden vod) pa je ostal pri ognju in se odpravljal spat. Če bi se dalo.

Noč je bila nenormalno mrzla in doooooolga. Edini, ki je spal je bil Domen v svoji ABSki.

Zjutraj takoj ogenj in gretje ob njem ter hranjenje in nadomeščanje zalog, ki smo jih porabili za neuspešno gretje telesa ponoči.

Ob 11.00 proti železniški postaji, tek nazaj po pozabljeno sekiro in nazaj proti Ljubljani.

Bilo je lepo, jama bo ostala v lepem spominu, udeležba zopet malo manj. Skavtskih izpitov ni bilo, ker ni bilo kandidatov. Shame on you! Preverjanje znanja vam ne uide!

Slikce si lahko pogledate v galeriji ali takoj tukaj spodaj.

Se vidimo naslednjič, do takrat pa BODITE PRIPRAVLJENI!

no images were found

 

Ena misel o ““Ne držati na vatri!” izlet

  • Avatar
    17. 4. 2011 pri 23.23
    Permalink

    Vsem “preživelim” VSA ČAST. Ostali pa tako ali tako vidite kaj ste zamudil 🙂 z menoj vred.
    V nedeljo bo velikonočna procesija in se vsaj tam zberimo v lepem številu!!!

Komentarji so onemogočeni.