Poletni tabor VV – Bodi zvezda in delaj za mir

Od 12. do 18. 7. 2015 smo se vesoljčki zbrali v Vinici na medgalaktičnem posvetu, da bi razvozlali starodavno modrost Zemlje. Zvezdna vrata so nas popeljala na planet Zemlja in nas povezala v štiri ozvezdja – lira, orel, kozorog in veliki voz. Da bi lahko normalno dihali, smo morali svoje izrastke pobarvati s posebnim premazom. Nekaj časa smo potrebovali, da smo se navadili na imena zvezd, po katerih je bil poimenovan vsak izmed nas. Razpakirali smo svoje stvari v vesoljski ladji, v kateri smo živeli tisti teden. Proti večeru smo si privoščili še nekaj, čemur Zemljani pravijo (bolj ali manj) pečene hrenovke na ognju.

TaborVV (9) (640x427)

Naslednji dan smo malce bolje spoznali tri elemente, zrak, vodo in zemljo, popoldne pa smo se nekaj naučili še o drugih planetih. Spekli smo tudi posebne čudežne njoke, v katerih se je skrival listek z nalogo, ki si jo moral opraviti. Verjetno smo nekaj listkov pojedli skupaj z odličnimi njoki. Prihodnje jutro nas je poleg obilnega zajtrka pri svetilniku čakalo sporočilo. Zemljani so odkrili, kaj naklepamo in dele modrosti skrili na različne kontinente. Ni nam preostalo drugega, kot da se odpravimo na pot. Sledili smo zemljevidu, ki nas je popeljal v Afriko, na Japonsko, v S in J Ameriko, k eskimom na ribolov, mimo prijazne dežele piknikov Avstralije (pa je res dežela pikinikov? J) in na koncu v Slovenijo do idrijskih čipk. Na vsaki celini smo morali v zameno za delček modrosti, premagati domorodce v njihovi nacionalni stvari. Na žalost nam v večini primerov ni uspelo in domov smo se vrnili le z dvema deloma.

Če ne bo šlo zlepa, bo pa zgrda, smo se odločili v sredo, ko je vsako ozvezdje izdelalo svojo raketo. Odšli smo na travnik, kjer nas je čakala tarča, kamor smo jih izstreljevali. Popoldne smo si krajšali čas z vodnimi igrami, katerih cilj je bil predvsem, biti čimbolj moker. Zvečer smo se ozrli v nebo in si ogledali zvezde, Jupiter in Venero z ljubiteljskim astronomom Andrejem Španom, ki nam je bolj podrobno razložil skrivnosti vesolja. V novo jutro so nas zbudili sončni žarki. Voditelji nikakor niso hoteli izdati, kaj se bo dogajalo tisti dan, a ko so pred hišo pripeljali kombiji z rafti, nam je bilo vse jasno. Z rafti smo se spustili po Kolpi in uživali v občasnih brzicah, ki so nas prekucnile iz čolna. Popoldne je bilo prijateljskega druženja konec, saj smo se drug proti drugem borili za dele starodavne modrosti. V posebnem boju za modrost smo osvajali ozemlja in s tem povečali možnost, da bi ravno naše ozvezdje dobilo celotno modrost. Ker smo izvedeli, da se jih nekaj skriva tudi na Žežlju, smo pohiteli gor in si s sodelovanjem pri maši zagotovili še nekaj dodatnih kosov. Kmalu nas je premagala utrujenost, vendar ne za dolgo. V petek dopoldne smo se še zadnjič borili za šifrant. Vsa ozvezdja smo razkrila modrost: BODI ZVEZDA IN DELAJ ZA MIR. Skozi zvezdna vrata smo se odpravili nazaj vsak v svojo galaksijo.

Ko smo postali spet volčiči, smo se začeli pripravljati na odhode. Malo smo jokali in malo smo se smejali ter si obljubili, da se bomo še srečali. Odhodniki so se s težkimi nahrbtniki odpravili iskat prenočišče, mi pa smo odšli nazaj v hišo. Pred spanjem smo si privoščili še majhen ognjemet, da smo malo popravili vzdušje.

TaborVV (64)

Naslednji dan smo veselo objeli starše, ki jih nismo videli že celo večnost. Tabor smo  zaključili z mašo, ki si jo bo še posebej zapomnil volčič Amadej, saj je obljubil in dobil rutico.