Jesenovanje Šentlambert 2015

V petek, 23. 10. 2015, se je ob 16.15 v avli ljubljanske železniške postaje zbrala četa Ljubljane 5, Mulci na zeleni ul’ci. Ko se je zbrala vsa najavljena četa, smo se odpravili na vlak, ki nas je odpeljal do železniške postaje Sava, kjer smo izstopili. Do kraja prenočišča in našega jesenovanja smo se odpravili kar peš. Med potjo nas je pozdravila prijazna mucka, ki nam je začela slediti. Po tehtnem premisleku se je vodstvo odločilo, da bo mucko raje odneslo nazaj k njeni hiši, da se ji ne bi na njeni poti nazaj kaj zgodilo. V hiši v Šentlambertu nad Zagorjem pa nas je ob prihodu že čakala topla večerja in ogreti prostori. Proti hiši sta se namreč naša kuharja odpravila že ure prej. Po večerji je potekal sprejem vseh prišlekov v četo, postavljenih je bilo veliko vprašanj, podanih malo manj odgovorov, a na koncu so skoraj vsi v hišo odšli s pobarvanimi obrazi, a vsi kot pripadniki čete Mulci na zeleni ul’ci. Dan smo zaključili z mafini, ki jih je spekla izvidnica Lara, in molitvijo.

Naslednji dan so fantje pričeli že ob 6.00, ko so se odpravili na bližnje igrišče igrati nogomet. Še spečim puncam to seveda ni bilo všeč, a se nad početjem fantov niso kaj preveč pritoževale. Za vse ostale je ob 7.00 sledila budnica in intenzivna jutranja telovadba pod vodstvom voditeljice Neže. Po zajtrku so sledile delavnice, na katerih smo ponovili svoje znanje topografije in azimuta. Fantje, ki so se prejšnji vikend udeležili državne orientacije in na njej dosegli odlično 9. mesto, so delavnice opravili z malo šalo, ostali pa z malo pomočjo voditeljev. Malica nas je malo okrepčala, hitro smo se razdelili v skupine in se odpravili na orientacijski pohod. Na zasavski Sveti gori nas je čakalo toplo kosilo, prijal pa nam je tudi počitek pod toplimi sončnimi žarki. Izvidniki in vodnice so se vsi v razumnem času vrnili v hišo, ušla jim je le 6. kontrolna točka. Izvidniki so čez dan po točkah pobirali delce pravilnika čete, ki smo ga z malo pregovarjanja kasneje zvečer sprejeli. Vodstvo je nato punce razdelilo v vode in sedaj lahko s ponosom oznanimo, da sta v četi Ljubljane 5 zopet dva dekliška voda – Lisice in Levinje. Razdelitev v vode nam je omogočila, da smo lahko sklicali prvi letošnji kvadrat, v katerem smo podpisali pravilnik čete. Ob vrnitvi v hišo so nas tam čakali kostanji, večerna molitev in mamljive postelje.

Premik ure na zimski čas je poskrbel, da smo v posteljah lahko ostali uro dlje. Budnica je bila ob 7.00, a je tokrat jutranja telovadba pod vodstvom voditelja Martina obsegala le t. i. skavtski pozdrav soncu, saj se nam je rahlo mudilo. Po zajtrku smo povadili pesmi, ki smo jih nato prepevali na jutranji maši ob 9.00. Po maši je sledilo čiščenje hiše in pripravljanje zabavnega programa za starše. Starši in njihove dobrote so prispeli ob 13.00. Po treh skečih skupin in dveh solo točkah ter seveda molitvi pred jedjo smo se vsi zapodili v hrano, ki nas je čakala na mizah. S polnimi trebuščki pa smo potem vsi malo po malo odkapljali s Šentlamberta in tako zaključili letošnje jesenovanje.