Bobri razkrili skrivnosti obljub

V soboto, 18. maja, smo se bobri in bobrovke odpravili na izlet na Toško Čelo. Naš izlet se je začel s sprehodom do avtobusne postaje, na katerem smo se zelo zabavali: pripovedovali smo si zgodbice, se lovili, piskali na piščalko in še in še. Ker smo bili zelo hitri, smo imeli nekaj časa še za igro na igralih.

Kljub temu, da smo se z avtobusom peljali od ene do druge končne postaje proge 5, nam je vožnja ob poslušanju vicev hitro minila. Ob vznožju Toškega Čela smo si najprej privoščili malico, saj nas je potem na poti do vrha čakala pomembna naloga. V nedeljo, 26. maja, bo veliko bobrov in bobrovk prvič dalo pravo skavtsko obljubo, zato smo morali ugotoviti, kaj sploh pomeni dati obljubo. Bobri in bobrovke so priznali, da so že večkrat komu kaj obljubili; včasih so obljubo držali, včasih tudi ne.

Po poti na vrh smo spoznavali, da je tudi veliko junakov iz pravljic dalo obljubo nekomu, ter da jih je veliko obljubo žal prelomilo. Pepelka bi se s plesa morala vrniti do polnoči, ni tako? Je Rdeča Kapica ubogala mamin nasvet, naj ne govori s tujci? Kaj pa Sneguljčica? Je držala obljubo, ki jo je dala sedmim palčkom – da ne bo odpirala vrat tujcem? Zver je lepotici dovolila, da obišče družino, če ji obljubi, da se vrne nazaj k njemu, pa se je res vrnila? Ostržek je vili obljubil, da ne bo lagal, saj se mu bo ob vsaki laži podaljšal nos. Je govoril samo resnico?

Vsaka prelomljena obljuba je prinesla precejšnje težave, ki so jih junaki skušali rešiti na različne načine. Nemalokrat jim je moral nekdo priskočiti na pomoč, saj sami ne bi zmogli, nekateri pa so bili tudi dovolj pogumni in vztrajni, da so težavo rešili sami in na koncu tudi izpolnili, kar so obljubili.

Na vrhu Toškega Čela je Čuk Malak z bobri in bobrovkami delil svoje modrosti. Naučili smo se, da je dana obljuba velika odgovornost, in da jo je treba držati. Za zgled si lahko vzamemo starše, ki so si na poročni dan obljubili, da si bodo zvesti, duhovnike, ki so obljubili, da bodo ljudi učili o
Bogu in jih vodili k njemu, zdravnike, ki so obljubili, da bodo pomagali ljudem, ali pa starejše skavte, ki držijo svojo obljubo, tako da ljubijo Boga in domovino, skrbijo za bližnjega in spoštujejo skavtske zakone.

Veseli smo, da sta obljubo držala tudi veverička Mik-Mak in Zip-Zap in nam skuhala obljubljeno kosilo. Po okusnem kosilu smo bobri in bobrovke spoznali še našo bobrovsko obljubo. Vsaka osvojena štafeta nam je prinesla delček obljube, ki smo jo večkrat sestavili, da bi se jo čim bolje naučili.
»Obljubim, da bom ljubil Boga in pomagal skrbeti za svet«, so v soboto večkrat zvadili naši bobri in bobrovke. V nedeljo pa zares obljubimo!

Trden jez!