Nagovor skavtom

Dragi skavti!

Ker se ne moremo več srečevati v živo (začasno!!), vam Čil prinaša nekaj mojih misli.

Zdi se mi, da je ta čas, ki ga zaradi pandemije koronavirusa živimo po nekih novih družbenih pravilih, ugoden čas za uresničevanje skavtskih načel. Skavti imamo radi presenečenja in neznane stvari, saj nam omogočajo, da iščemo rešitve in iz sebe potegnemo najboljše. Tudi sedaj, ko ni pouka, ni skavtskih srečanj in sploh nikakršnega osebnega srečevanja, poskušajmo biti iznajdljivi, delavni in dobrodelni. Vsak na svoj način, prilagojeno starosti in drugim življenjskim okoliščinam.

BOBRI IN BOBROVKE, spomnite se, da je bober vedno dober. Naredite čim več dobrih del. Virus našega bobrišča ne more uničiti in ne podreti našega jeza, ker je trden. Kmalu se bomo tam spet srečali. (Čuk Malak)

VOLČIČI IN VOLKULJICE, sedaj imate super priložnost, da ujamete čim več plenov. Pa ne zato, da jih bomo jaz, Akela, Bagira in Kača Kaja pregledali, ampak da bodo polepšali vaše življenje in življenje vaših bližnjih. Pa dober lov. (Balu)

IZVIDNIKI IN VODNICE, bodite vedno pripravljeni živeti skavtske zakone in svojo obljubo. Kljub temu, da se ne morete srečevati, ostanite povezani med seboj. Ker že na veliko uporabljate moderna sredstva komunikacije, jih sedaj uporabite za medsebojne stike. Morda pa v svoji iznajdljivosti uspete izvesti preko njih tudi kakšno skavtsko aktivnost in nas vse presenetite.

POPOTNIKI IN POPOTNICE, naj vas v teh dneh vse poti, vidne in nevidne, vodijo do bližnjega. Imejte odprte oči za vse priložnosti, ki vam jih sedanji čas nudi za uresničevanje velikodušnosti. Na začetku vsakega dne zmolite svojo molitev, ki je tako čudovita in navdihujoča. Pa ne pozabite na svoje »šolske« obveznosti.

VODITELJI IN VODITELJICE, tudi v tem času, ko je potrebno vse naše načrte popolnoma predrugačiti, ostanite povezani z vašimi vejami. Osebni stik (seveda elektronski, v tem času) je najbolj pomemben. Vse projekte bomo izvedli, ko bo primeren čas za to. Tudi med seboj ostanite povezani. Za danes ste že sklicali SKVO sestanek. Super. Žal ne vem, če se bom znal povezati, ker ne obvladam toliko moderne tehnike. Zapomnite si, da voditelj, poleg svojih težav in obveznosti, vedno nosi tudi težo življenja, ki ga živijo člani njegove veje. Če se v tem času pokaže, da je kjer koli potrebna pomoč, sem na voljo in me lahko pokličete.

ODRASLI SKAVTI (ZBOKSS), vi pa čuvajte sami sebe. ☺ Pravijo da ste najbolj ogrožena skupina. Ne želimo izgubiti nikogar od vas. In ohranite vedrino in nasmeh.

Sveti Frančišek Asiški. Prosi za nas.

Sveti Jurij. Prosi za nas.

Sveti Pavel, apostol. Prosi za nas.

Blaženi Marcel Callo. Prosi za nas.

                                                                                              Bodite pripravljeni!

                                                                                              Simon Kvaternik, DA

Ljubljana Fužine, 22. 3. 2020