Luč miru iz Betlehema

Naš svet je povsem isti kot včeraj, ta čas je le pokazal, kakšen je v resnici. Daleč smo si, že dolgo, in si od strahu ne upamo priti bližje.

Zato vam prinašamo luč, saj je luč tista, ki ogreje, tista, ki pomiri, tista, ki nas drug drugemu približa. Ko namreč v temi nekomu osvetli obraz, ta ni več strah, ampak človek.

Zato vam prinašamo Luč, ki se je v Božiču spustila med nas. To je naš korak bližje vam v teh mrzlih časih. Želimo vam dati to Luč, želimo vam biti ljudje. Sprejmite jo od nas in jo nesite naprej. Naredite tudi vi korak bližje ljudem, nikogar ne pustite samega, poiščite način, da jim pokažete bližino. Ljubezen je iznajdljiva in bo našla pot.

Prižgimo luč. Obdržimo bližino!

Sprejem Luči miru iz Betlehema

Svetovni sprejem Luči miru iz Betlehema:
V soboto, 12. 12. 2020, ob 14. uri preko spleta potekal svetovni sprejem Luči miru iz Betlehema, in sicer na naslednji povezavi: https://ppoe.at/friedenslicht.

Sprejem Luči miru iz Betlehema v Ljubljani:
Vsi ljubljanski skavti se bomo v torek, 15. 12. 2020, ob 18.00 skupaj zbrali in sprejeli plamen v našo Ljubljano. Dobimo se na povezavi: https://zupnija-stepanja-vas.rkc.si/prenos/.

Sveta maša in sprejem Luči miru iz Betlehema v stegu Ljubljana 5: Skavti se bomo v soboto, 19. 12. 2020, ob 17.00 zbrali pri sveti maši in skupaj medse sprejeli Luč miru iz Betlehema. K sveti maši povabite tudi svoje starše in bližnje. Seveda pa ne pozabite na “skavtsko opremo” – bobrov rep/kožušček/rutka in kroj. Dobimo se na povezavi: https://public.vid.arnes.si/lj5.

Sveta maša na TV SLO 1:
V nedeljo, 20. 12. 2020, ob 10. uri bo na RTV Slovenija (TV SLO 1) potekal prenos svete maše, h kateri bomo prinesli LMB in prebrali poslanico. Oblecite se v skavtski kroj in skavtsko rutico in bodimo povezani na ta
način.

Kako do plamena?

Plamen bo dostopen v vseh naših okoliških župnijah, s seboj pa ne pozabite prinesti svoje svečke!

  • župnija Žale – 19. 12. 2020 (ob 16.00)
  • župnija Zalog – 19. 12. 2020 (ob 18.00)
  • župnija Šmartno ob Savi – 20. 12. 2020 (ob 8.00)
  • župnija Polje – 20. 12. 2020 (od 8.00 do 11.00)
  • župnija Fužine – 20. 12. 2020 (od 8.00 do 9.00, od 11.00 do 12.00 in od 19.00 do 20.00)
  • župnija Moste – 20. 12. 2020 (od 8.00 do 10.30)
  • župnija Kodeljevo – 20. 12. 2020

Dobrodelni namen LMB 

V letošnjem letu bomo s pomočjo zbranih sredstev akcije Luč miru iz Betlehema podprli dva projekta, za katera se nam je zdelo, da najbolj uresničujeta tisto, kar se nam v teh časih zdi najpomembnejše in za kar si kot organizacija prizadevamo.

Svoj dar lahko namenite tudi tako, da pošljete SMS sporočilo s ključno besedo LUC1 ali LUC5 in prispevali boste 1 ali 5 EUR v dobrodelne namene.Prispevajo lahko uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Telemacha, A1 in T-2. Splošne pogoje SMS donacij si lahko preberete na lmb.skavt.net/SMS-donacije.

Lunina vila

Lunina vila je zasebna in neprofitna organizacija v Sloveniji, katere poslanstvo je zdravljenje in preprečevanje travm pri otrocih (zlorabe, zanemarjanje, spolne zlorabe, smrt bližnjega, dolgotrajna bolezen, migracija …). Prizadevajo si, da bi z nudenjem varnega, sočutnega in prijaznega okolja otrokom, ki so doživeli kakršnokoli obliko travme, omogočili, da premagajo njene negativne posledice in iz nje zrastejo v zdrave in srečne mladostnike in kasneje odrasle osebe. Gre pravzaprav za prvo ustanovo v Sloveniji, ki se reševanja problematike travm loteva na celosten način, saj nudijo psihosocialno pomoč otrokom, strokovno podporo njihovim svojcem, psihoedukacijo, izobraževanje strokovnjakov za delo na področju otroške psihotravmatologije, izdelavo in prodajo terapevstkih pripomočkov za delo z otroki ter ozaveščanje širše javnosti z namenom destigmatizacije problematike.

Za Lunino vilo smo se odločili predvsem zato, ker je njihovo delo povezano s področjem duševnega zdravja, kjer kot organizacija zadnje čase veliko delamo in ker je to zagotovo ena od bolj perečih in občutljivih tem, ki v času epidemije še toliko bolj prihaja na plano.

Lebanese Girl Scout Association

Gre za katoliško skavtsko organizacijo, ki v libanonskem Bejrutu in drugje po Libanonu pomaga z razdeljevanjem hrane in nudenjem pomoči vsem potrebnim. Na njih je, podobno kot na vse države po svetu, močno vplival koronavirus, poleg tega pa je letos poleti v Bejrutu prišlo tudi do silovite eksplozije, ki je za sabo pustila številne žrtve in ogromno materialno škodo. Libanonska skavtska organizacija se že nekaj časa bori za svoj obstoj, hkrati pa pomagajo po celotni državi, ki pa je bila že pred eksplozijo v precejšnji gospodarski, družbeni in politični krizi. S prispevkom od zbranih sredstev v akciji LMB jim želimo pomagati pri njihovem boju za obstoj skavtske vzgoje in jih vsaj nekoliko podpreti pri njihovi pomoči libanonskemu narodu.

Sklad sv. Lucije

V letošnjem letu je bil v sklopu ZSKSS ustanovljen dobrodelni Sklad sv. Lucije, ki je namenjen pomoči ob zdravstvenih težavah in stiskah naših članov, kjer lahko naša pomoč pripomore k boljšemu zdravljenju. Vsako leto bomo tako od 10 do 20 % zbranih sredstev v akciji LMB namenili Skladu sv. Lucije in s tem pomoči našim članov.